Микола Шевчук

Бранець Ремзі Бекіров перестав виходити на зв'язок

mainnews-id
Окупанти ув’язнили чоловіка у 2019 році

Ув’язнений російськими окупантами громадянський журналіст Ремзі Бекіров перестав виходити на зв'язок з сім'єю з 2 жовтня — зв'язку з ним немає майже три тижні.

Про це розповіла його дружина Халіда Бекірова, цитує «Кримська солідарність».

Останній лист з виправної установи (ВУ)-33 абакана, де перебуває її чоловік, надійшов у день судового засідання, де розглядалася касаційна скарга журналіста. Відтоді він їй не писав. За 2,5 місяці, що Ремзі Бекіров утримується в колонії, йому також жодного разу не дали зателефонувати сім'ї. Дружина бранця також зазначила, що написала скарги до прокуратури та федеральної служби виконання покарань і чекає відповіді.

Після етапу у ВУ-33 на початку серпня журналіста практично безперервно тримають у штрафному ізоляторі (ШІЗО).

На момент 20 вересня він перебував у ізоляторі місяць. З перервами на кілька днів карантинної камери та загальний загін його поміщали в ШІЗО під різними приводами: за те, що не вдягнув головного убору, коли вийшов на вулицю; за те, що не назвав своїх настановних даних працівникові колонії; через те, що не привітався з наглядачем.

Також йому дали 10 діб за порушення порядку дня — вночі відлучився зі спального місця читати молитву.

«Він перший з кримських політв'язнів, хто сидить у цій колонії. За ним уважно спостерігають, морально тиснуть на нього. Але всі ці причіпки — це не причини, щоб поміщати його до ШІЗО. Йому не дають можливості писати листи, дзвонити, тому ми не отримуємо від нього новин», - розповідала Халіді Бекірова.

Нагадаємо, Ремзі Бекіров — громадянський журналіст, який вів прямі трансляції обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема, у справі ветеранки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки, затримання священика УПЦ Климента, у справах Хізб ут-Тахрір та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

27 березня 2019 року у Криму відбулися масові обшуки. Обшуки проводилися в Кам'янці, Строганівці, Білому — селищах у передмісті Сімферополя, де живуть переважно кримські татари.

Окупанти затримали тоді двадцятьох людей. Ще трьох — затримали у ростові-на-дону через кілька днів, трьох — оголосили у розшук. Пізніше у цій справі затримали ще двох кримських татар.

25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, визнаної в росії терористичною, але чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Шабана Умерова, Ремзі Бекірова, Різу Ізетова та Раїма Айвазова звинувачували за частиною 1 статті 205.5 КК рф про організацію діяльності терористичної організації.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд ростова-на-дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин