Микола Шевчук

Окупанти ухвалили рішення ліквідувати мусульманську громаду «Алушта»

mainnews-id
Загарбники заявляють, що причиною рішення став нібито «екстремізм» її учасників

Так званий Верховний суд Криму ухвалив рішення про ліквідацію незалежної мусульманської громади «Алушта».

Про це розповів юрист Рустем Камільов, цитує «Кримська солідарність».

У своєму позові так званий мін'юст Криму заявляв, що несвоєчасне вилучення з громади ексголови «Алушти» Ленура Халілова, колишнього учасника організації Руслана Месутова, яких засудили до реальних термінів у справах Хізб ут-Тахрір, є «грубим порушенням законодавства, яке регулює діяльність релігійних організацій. ».

Крім того, відомство не влаштовувало й те, що Руслана Емірвалієва, який прийшов на місце Халілова, також не виключили з громади після визнання його винним у «пропаганді екстремістської символіки». Представники так званого мін'юсту зазначали, що домоглися виключення Емірвалієва лише після попередження.

Окупанти вважали "дії спрямованими на здійснення екстремістської діяльності» та інші правопорушення. Так, імама мечеті Юк'ари-Джамі Юсуфа Аширова штрафували за «порушення законодавства про місіонерську діяльність». А після обшуків у мечеті у листопаді 2023 року «Алушту» визнали винною у «виробництві та розповсюдженні екстремістських матеріалів» та оштрафували на 100 тисяч рублів — через книги, які вилучили на слідчих діях. Це нібито і стало основою для «позову».

Захисник пообіцяв оскаржити це рішення окупантів.

Нагадаємо, про позов так званого мін'юсту Криму проти незалежної мусульманської громади «Алушта» стало відомо наприкінці серпня цього року. Ще з 90-х громада була юридично зареєстрована в Криму як незалежна і розташовувалася в мечеті Юк'ари-Джамі в Алушті.

Мечеть знаходилася у громади у безоплатному користуванні понад 15 років. Після 2014 року громада перереєструвалася згідно із законодавством загарбників. Відтоді і до сьогодні на неї чиниться тиск, оскільки вона не контролюється Духовним управлінням мусульман Криму (ДУМК) і, відповідно, окупантами.

За словами захисника, підконтрольне окупантам Духовне управління мусульман у Криму претендує на те, щоб «мати в регіоні монопольний вплив», а ліквідація «Алушти» допомогла б їм досягти цієї мети.

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин