Ліна Тимошина

«Спланована провокація, щоб звинуватити Україну в актах міжнародного тероризму», - Снєгирьов про поранених і загиблих в окупованому Севастополі

mainnews-id
Росіянам потрібна була картинка масової загибелі цивільного населення

Загиблі та поранені в окупованому Севастополі - це наслідок роботи протиракетної оборони (ПРО- ред.) росіян, а не наслідок влучання самої ракети 23 червня. Тобто, люди отримали поранення уламками ПРО. Росіянам потрібна була картинка саме масової загибелі цивільного населення, щоби звинуватити Україну.

На цьому наголосив у коментарі QIRIM.News військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Він пояснив, що удари завдавалися по військових об'єктах окупантів, які є законними цілями на території окупованого Криму.

“Відповідно, окупанти задіяли активний захист своїх військових об'єктів, це протиракетна протиповітряна оборона. Але виникає питання - чому ППО працювало саме над кримськими пляжами? Система протиракетної оборони, розміщена на території окупованого Криму, це насамперед С-400, С-500. Це, відповідно, системи дальнього радіусу ураження", - зауважив Снєгирьов.

Тобто, за словами експерта, ще на момент підльоту ці ракети мали би бути відпрацьовані системами протиракетної оборони.

“Відповідно, постає питання, чи росіянам потрібна була картинка саме масової загибелі цивільного населення, щоби звинуватити Україну. Бо іншого пояснення, чому система протиракетної оборона відпрацювала безпосередньо над пляжами, прекрасно розуміючи масове скупчення цивільного населення, немає”, - наголосив Снєгирьов.

Крім того, військовий експерт зауважив, що днями росіяни відзвітували про так зване “успішне застосування “ФАБ - 3000” (фугасна авіабомба - ред.) в Харківській області. Але удар був нанесений виключно по будівлі медичного закладу — міській лікарні.

“Відповідно, окупанти дали інформацію, що вона використовувалася Силами оборони України як пункт тимчасової дислокації. Натомість я спростував цю інформацію, бо на відео, навіть російському не зафіксовано ні перебування важкої бронетехніки, чи то переміщення особового складу Сил оборони України поблизу цього об'єкта. Відповідно йшлося про акт міжнародного тероризму”,- заявив Снєгирьов.

Удари по медичних закладах, а саме, госпіталях, лікарнях є заборонені, це порушення правил ведення війни. Це прописано у Женевських конвенціях, які росія ратифікувала.

“Відповідно, щоб уникнути можливості звинувачення у воєнних злочинах (…) у спецслужбах є такий термін “відволікання уваги на негідний об'єкт”. Тобто створюється інформаційнйи привід, який відволікає увагу від попереднього. Відповідно, цим інформаційним приводом стало збиття українських засобів ураження над кримськими пляжами. Тобто картинка мала бути з величезною кількістю жертв, щоби всі забули про події, які відбувалися у Липцях, у Харкові, коли було ураження по житловому будинку, що призвело до загибелі цивільного населення. І увага світових ЗМІ переключається на події в окупованому Криму. От у чому задум росії”, - пояснив військовий експерт.

Він акцентував, що це була спланована провокація росіян. Мета - звинуватити Україну в актах міжнародного тероризму. Водночас Сили оборони України завдають удари саме по військових об'єктах.

“І там вже не тільки Євпаторії, але й в Саках “прилетіло”. І в Євпаторії, і в Саках кілька було цілей. Зокрема, мовиться про командно-штабні пункти, які були уражені, є дані об'єктивного контролю. Це все свідчить про те, що наносили удари виключно як в день цієї події, так і в подальшому по військових об'єктах. А коли працювали по Євпаторії та Саках, де російське ППО, і чому вони не повідомляють про те, що знову відбулися якісь збиття ракет чи інше? А це все свідчення того, що це була спланована провокація, ще раз підкреслюю, яка мала на меті звинуватити Україну в актах міжнародного тероризму”, - заявив Снєгирьов.

Також, пояснив експерт, окупанти роблять акцент на використання Україною американських ракет ATACMS. І такими провокація добиваються, щоб Україні не дозволяли завдавати ударів по військових об'єктах рф.

“Тобто наразі точиться дискусія щодо можливості нанесення ударів по території саме росії, навіть не окупованого Криму з використанням АTACMS. Американська сторона, на жаль, поки демонструє неготовність дати дозвіл. Відповідно, створюється ще інформпривід, щоби показати “бачите, до чого призводять використання ATACMS навіть на момент удару по дозволених територіях, тобто окупованого Криму”, - сказав експерт.

І, таким чином, нібито росіяни проводять паралелі, що, нібито українська сторона використає ATACMS не для ударів по військових цілях, а виключно по цивільних на території російської федерації.

“Тобто, підсумовуємо, основним завданням цієї спецоперації було заблокувати саму можливість розгляду питання щодо дозволу нанесення удару ATACMS по території російської федерації, цього вони бояться панічно. Бо тоді під ударами опиняється вся військова інфраструктура російської федерації, в першу чергу, це летовища, аеродроми і місця пуску ракет С-300, тобто пускові установки. І щоби не дати можливість Силам оборони України проведення подібних операцій на території росії, вони пішли на цю криваву картинку”, - наголосив Снєгирьов.

Як повідомляли QIRIM.News, 23 червня окупанти заявили про ракетний удар по Севастополю. За даними окупаційного очільника міста, загинуло четверо людей, понад сотня - поранені. Водночас російські загарбники прозвітували про нібито знищення всіх ракет.

Також в ніч проти 24 червня вибухи пролунали в окупованій Євпаторії.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин