Микола Шевчук

Територіальна цілісність України неможлива без відновлення суверенітету над Кримом, - Сибіга

mainnews-id
У МЗС високо оцінили експертне середовище Кримської платформи

Територіальна цілісність України неможлива без відновлення суверенітету України над територією Автономної Республіки Крим та містом Севастополем.

Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга під час Міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи, повідомляє кореспондент QIRIM.News.

«Ваша сьогоднішня присутність тут свідчить про нашу відданість головній меті — повернення миру та справедливості на українську землю до нашого Криму. Роль експертів у сучасних міжнародних відносинах є надзвичайно важливою і ви як провідники громадської думки суттєво впливаєте на прийняття стратегічних рішень та формування відповідних політик. Міністерство закордонних справ високо оцінює внесок експертної спільноти у роботу Міжнародної Кримської платформи на всіх ключових напрямках політики невизнання та санкціях, захисті прав людини та міжнародному гуманітарному праві, безпеки в чорноморсько-азовському регіоні, захисті культурної спадщини, гуманітарній політиці, екології та економіці, відновленні прав корінних народів Криму. З точки зору консолідації міжнародної підтримки України, критичної актуальності набуває розширення зав’язків експертної мережі за рахунок формування нових партнерств між українськими організаціями, які ви представляєте та відповідними експертними установами за кордоном», - зазначив чиновник і підкреслив важливість думки експертів з країн Глобального Півдня.

Окремо він вказав, що важливість такої спільної роботи продемонстрував перший Саміт Миру у Швейцарії, який «об’єднав сотню делегацій з 92 країн та 6 міжнародних інституцій, готових працювати заради відновлення миру в Україні».

«Відданість статуту ООН і міжнародному праву загалом підтвердили всі учасники саміту, а саме необхідність досягнення всеосяжного справедливого тривалого миру. Територіальна цілісність України неможлива без відновлення суверенітету України над територією Автономної Республіки Крим та містом Севастополем. На усіх можливих міжнародних майданчиках маємо наголошувати, що першопричиною повномасштабної агресії росії проти України стала спроба анексії Криму 10 років тому. Відтак світова спільнота повинна усвідомлювати, що іншого шляху досягнення справедливого і сталого миру в Україні, ніж повернення Криму і всіх окупованих територій просто не існує», — зазначив Сибіга.

Також він наголосив, що важливе місце у боротьбі з окупантами в Криму відіграють кримські татари. І нагадав про 80-ті роковини з дня депортації кримських татар.

Окремо зупинився на тому, що дії кремля перетворили Чорне море з торговельного хабу на зону конфлікту.

Завершуючи свій виступ, чиновник висловив переконання у деокупації півострова і у тому, що там доведеться зробити величезний пласт роботи: повернення Криму в українське правове та україномовне поле, робота з дітьми, а також з людьми, які 10 років живуть у "викревленій окупантами реальності".

Фото: Андрій Сибіга

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин