Асіф Алієв

«Всі, хто постраждав від дій рф, мають право на компенсацію», — Скрипник про практичне значення рішення ЄСПЛ

mainnews-id
Правозахисниця стверджує, що добитися компенсації неможливо, якщо немає чіткого правового рішення

Сьогоднішнє рішення ЄСПЛ — базове стосовно справи проти рф.

"Це дуже важливий аргумент, коли ми говоримо, про те, що всі люди, які постраждали від злочинів рф, мають право на компенсацію".

Так прокоментувала рішення ЄСПЛ у справі «Україна проти росії» щодо окупованого Криму голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник ексклюзивно для QIRIM.News

Вона нагадала, що суд визнав такі порушення як викрадення, незаконне позбавлення волі, вивезення українських громадян до рф, здійснення тортур, незаконно нав’язане громадянство та інші.

«Суд, по-перше, їх визнав, а по-друге, визнав, що за це відповідає рф. Тому це дуже важливий аргумент, коли ми говоримо про практичну складову питання: всі люди, які постраждали від дій рф, від злочинів рф, мають право на компенсацію», — зауважила вона.

Скрипник нагадала, що на сьогодні є міжнародний реєстр, створений для того, щоб змусити рф платити за її злочини. Крім того, ведеться робота щодо спрямування грошей в Україну від заморожених російських активів.

"Зараз вже є перші кроки, коли ці активи починають переводитися в реальні гроші, які повертаються в Україну для її відновлення.

Я вважаю, що ми так само маємо створити механізм, який дозволить використовувати гроші від російських активів для підтримки постраждалих від цих порушень, які сьогодні визнав ЄСПЛ", - наголосила вона.

Правозахисниця стверджує, що добитися компенсації неможливо, якщо немає чіткого правового рішення.

"Зараз ми маємо таке рішення, отже, рф повинна за це платити", - підсумувала Ольга Скрипник.

Нагадаємо, сьогодні було оголошено рішення ЄСПЛ у справі «Україна проти росії» щодо окупованого Криму.

ЄСПЛ визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень прав та свобод українських громадян на окупованому півострові.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин