Ліна Тимошина

У Берліні відкрили документально-дослідницьку виставку про кримських політв’язнів

mainnews-id
Проєкт знайомить з історіями Леніє Умерової, Нарімана Джеляла та Богдана Зізи

У Музеї Берлінської стіни (Mauermuseum am Checkpoint Charlie), який є одним з найбільш відвідуваних у Європі, відкрили документально-дослідницьку виставку «Крим – це Україна. Україна – це Європа».

Про це повідомляє Духовне управління Мусульман Криму на сторінці у Facebook.

Виставка Берлін 1.jpg

Виставка спростовує російську пропаганду, яка шириться в Європі та інших країнах і показує, що Крим ніколи не був «ісконно русскім». Вона висвітлює історії та справи кримських політв’язнів Кремля, інформує про їхню кількість, а також показує, що саме тимчасово окупований Крим став основним хабом для російської федерації у справах викрадення та мілітаризації українських дітей. Майже на 2-метровій мапі, створеній для виставки, позначено місця таборів утримання та перевиховання українських дітей, як на території Кримського півострова, так і в росії.

В одній з найбільших вітрин представлені особисті речі 25-річної Леніє Умерової, незаконно ув’язненої кримської татарки. З 2014 року дівчина жила в Києві та працювала smm-менеджеркою в мережі магазинів одягу. Коли в грудні 2022-го Леніє дізналась, що її батьку діагностували важку стадію онкології, вона вирішила поїхати до нього в Крим, щоб доглядати. Але коли опинилась на кордоні з росією, її незаконно затримали.

Виставка Берлін Леніє.jpg

«Серед особистих речей Леніє, які стали експонатами музею, найбільше тих, що стосувались її роботи: модний каталог, створений з її допомогою, пристрій для фотографування, ножиці з червоною стрічкою з відкриття магазину, робочі записники – вона жила улюбленою роботою. Також можна побачити такі щемливі предмети, як всесвітньовідома книга Віктора Франкла, про виживання в концтаборі під час Другої світової війни, та укулеле, на якому Леніє вчилась грати», - йдеться у повідомленні.

Однією з важливих історій спротиву, представлених на виставці, є історія політв’язня Нарімана Джеляла - першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. Після його участі в міжнародному саміті «Кримська платформа» у 2021 році, Джеляла затримали російські спецслужби. Бранця росіяни засудили до 17 років колонії суворого режиму.

Виставка Берлін Джелял.jpg

«У музеї можна побачити одне з найвідоміших його фото з зали суду. На ньому він, з двома так само несправедливо засудженими політв’язнями Асаном та Азізом Ахметовими, у футболці з жовто-блакитним написом «Два прапори – одна країна», - зазначили у Духовному управлінні Мусульман Криму.

Щоб розповісти історію політв’язня та стріт-арт митця Богдана Зізи, в рамках виставки представили спеціальний мистецький проєкт. Одну з копій його робіт із зображенням маленького хлопчика – сироти, перенесли на частину Берлінської стіни, біля Mauermuseum am Checkpoint Charlie.

Виставка Берлін Зіза.jpg

«Хлопчик-сирота є символом того, що люди потребують підтримки одне одного, а також вказівкою на Богдана Зізу, який був сиротою та підписував так свої роботи – «Сирота», - йдеться у повідомленні.

Митця затримали та звинуватили у тому, що він облив жовто-блакитною фарбою будівлю окупаційної адміністрації в Євпаторії. Його засудили до 15 років.

«Щоб підтримати Богдана та надати справі розголосу різні митці об’єднались та розтиражували зображення його стріт-арту, зокрема й «хлопчика-сироту», - пояснили у Духовному управлінні Мусульман Криму.

Виставка «Крим – це Україна. Україна – це Європа» створена за сприяння громадської організації «Крим СОС», яка надала для неї чисельні аналітичні матеріали. Її кураторка є кримською татаркою за походженням і бажає залишитися анонімною, щоб не наражати на небезпеку рідних, які залишилися в Криму/

Представлені роботи стали частиною постійної експозиції Музею Берлінської стіни (Mauermuseum am Checkpoint Charlie).

Виставка Берлін 3.jpg

Facebook/Духовне управління Мусульман Криму

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин