Поліна Нещерет

Чи поверне Україна старі топоніми Криму?

mainnews-id
На цей час відновлено 70 історичних назв з 1500 населених пунктів окупованого Криму

Кабмін готує рішення, яке допоможе ввести у вжиток історичні назви населених пунктів Криму.

Рішення розробляється за дорученням Національної комісії з питань кримськотатарської мови та на виконання раніше ухваленого закону про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії.

Пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляє, що наразі обговорюється механізм, який дозволить використовувати відновлені топоніми з використанням латинської графіки не лише у виробництві дорожніх знаків і карт, але й у ЗМІ та наукових роботах.

На цей час відновлено 70 історичних назв з 1500 населених пунктів окупованого Криму. Це можливо через закон “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії”.

У Кримськотатарському ресурсному центрі вже не один рік ведуть інформаційну кампанію “Повернемо назви — повернемо Крим”. Як повідомляє менеджерка цього центру Тетяна Савчук, він має велике охоплення. Лише за останній рік з нею познайомились у мережах понад 600 тисяч осіб, повідомляють Крим.Реалії.

«Ми намагаємося пояснити, що повернення топонімів Криму – це інструмент для деокупації Криму, його повернення. Ми топонімом покажемо, хто в Криму справжній господар, що це Україна.

Які назви будуть на українських мапах, такі самі будуть на міжнародних. Коли ми читаємо: Сімферополь, Севастополь – ми асоціюємо їх із росією. Але якщо ми читатимемо: Ак'яр, Акмесджит, Кезлев – то це буде інше сприйняття, і ми думатимемо, що Крим точно не належить рф», – повідомила Тетяна Савчук.

За її словами, всіх цікавить, чому повертають переважно кримськотатарські назви й з цього приводу існує декілька думок.

Необхідно розуміти, що це держава займається відновленням історичної справедливості та це необхідно робити саме зараз. Адже після деокупації будуть інші нагальні питання, вважає Савчук.

“Потрібно підходити розумно. Треба проводити зустрічі, пояснювати, чому потрібне повернення назв, чому було перейменовано саме цей населений пункт. Російська імперія, Радянський Союз, росія перейменовували [в Криму] з метою стерти пам'ять, історію. І підходити в такому ключі, що ми хочемо зберегти історію, зберегти зв'язок корінних народів з Кримом, справжні факти. Потрібно пояснювати, що ми не перейменовуємо, ми не окупанти, ми відновлюємо”, – сказала Тетяна Савчук.

Не дивлячись на те, що деякі назви перейменовано, ЗМІ та влада іноді все ще використовують старі, радянські назви. Звісно, що до повернутих назв потрібно звикнути, але й необхідно популяризувати, вважає постійна представниця президента України в Криму Ольга Куришко.

За словами Ольги, під час перейменувань повинні виділятись кошти та змінюватись назви офіційно. У книжках, мапах, вивісках аби назва швидше вжилась. Чудово, коли є прив’язка до історичної події, так це краще запам’ятовується.

Презентація мапи топонімів Криму відбулась ще у 2016 році, за ініціативи журналіста Вахтанга Кіпіані. У ній брав участь історик Сергій Громенко. Він зазначає,що на той момент українська влада не була налаштована остаточно вирішити питання з перейменуванням.

Сергій додав: “З якоїсь причини на Донбасі перейменування відбулися у повній відповідності до закону. Попри те, є контроль чи ні, окуповані міста отримали нові найменування.

В той час як стосовно Криму буквально з голосу одного з народних депутатів було запропоновано, що перейменування комуністичних назв станеться в той момент, коли відбудеться його деокупація. Внаслідок цього, склалася парадоксальна ситуація: окупований Донбас живе з новими українськими назвами, а Крим – ні”.

Зараз перелік аргументів щодо повернення історичних назв, з початком повномасштабного вторгнення, збільшився і навіть розширився. Історик вважає, що момент втрачено і процес повернення топонімів може бути досить складним.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин