Асіф Алієв

Фінляндія наступна. Як росія створює новий образ ворога

mainnews-id
Дії москви пов’язані з нещодавнім вступом Фінляндії до НАТО та її новим оборонним пактом зі Сполученими Штатами.

Росія розпалює нову кризу біженців на кордоні з Фінляндією, через що Гельсінкі прийняв рішення закрити кордон з рф.

Видання Politico, з посиланням на фінську газету Iltalehti, повідомляє, що наприкінці минулого тижня російські посольства почали видавати візи жителям Африканського Рогу (півострів на сході континенту) для в’їзду в росію, а потім продовження подорожі до фінського кордону за допомогою спецслужб москви.

У вівторок уряд Фінляндії заявив, що закриє у середу ввечері останній пункт перетину кордону з росією — Raja-Jooseppi в Лапландії, на півночі країни.

рая осепи.jpg

Як пише The Guirdian, цей доволі незвичайний крок, який слідує за закриттям восьми інших пунктів пропуску, означає, що весь сухопутний кордон між Фінляндією та рф, протяжністю 830 миль, буде закрито до 13 грудня.

Дії москви пов’язані з нещодавнім вступом Фінляндії до НАТО та її новим оборонним пактом зі Сполученими Штатами. Проте мотиви кремля набагато глибші.

Після майже двох років війни в Україні, дії російської влади відіграють ключову роль у підтримці наративів внутрішньої пропаганди путіна, заснованих на страху. Під приводом загрози з боку НАТО, путін може виправдовувати поступову переорієнтацію російського суспільства та економіки на напівпостійну війну.

До минулого року Фінляндія десятиліттями дотримувалася нейтралітету щодо росії. Але через вторгнення рф в Україну підтримка членства в НАТО серед фінів підскочила майже до 80% наприкінці 2022 року.

Попри те, що Фінляндія ніколи не була частиною Радянського Союзу, російська агресія не чужа для Фінляндії. До 1917 року вона перебувала під російською окупацією понад сто років, а у 1939 році зазнала вторгнення радянської армії. Росія, створюючи мігрантську кризу, наразі хоче зіграти роль жертви.

«Вони повинні підтримувати видимість, вигадувати такі наративи для себе, для населення росії», – каже Пентті Форсстрьом, старший науковий співробітник Університету національної оборони Фінляндії, підполковник у відставці фінських сил оборони.

«Тепер вони використовують кожну частинку того, що ми робимо, [наприклад], закриття кордону, [щоб стверджувати], що ми винні».

Як пише російський сайт Медуза, у відповідь на закриття кордону губернатор російської Мурманської області, яка межує з Фінляндією, вже ввів «стан підвищеної готовності» нібито для забезпечення безпеки мешканців», а росіяни, які проживають у Фінляндії, влаштували протести, звинувачуючи фінський уряд у тому, що він заважає підтримувати родинні зв'язки жителів прикордонних районів.

кпп.avif

Така риторика ідеально узгоджується із заявами путіна щодо русофобського Заходу, який зазіхає на «русский мир» і загрожує російським громадам. Ці заяви стали частиною давнього наративу для підтвердження російського експансіонізму: захист етнічних росіян був важливою частиною офіційного виправдання москви для її вторгнення в Україну в 2022 році, а також у Грузію у 2008 році.

Створення мігрантської кризи на кордоні з Фінляндією дає кремлю нові «докази», щоб переконати звичайних росіян в агресивній присутності НАТО. І цей пропагандистський наклеп їм зараз потрібен, як ніколи.

Росія тихо переводить свою економіку та оборонну промисловість на довгострокові військові рейки, намагається залучити більше людей до своєї агресивної війни проти України. Для кремля вкрай важливо, щоб прості росіяни продовжували сприймати конфлікт як екзистенційну загрозу своєму способу життя, заради якої варто пожертвувати і життями.

Зростаюча військова співпраця Фінляндії зі США та нещодавні обіцянки підтримки з боку Польщі знаходяться в центрі кремлівської пропаганди. Контрольовані владою російські ЗМІ вже погрожують новим вторгненням до Фінляндії. Пропагандист та телеведучий Тигран Кеосаян (одружений із сумнозвісною Маргаритою Симоньян) сказав:

«Шановні фіни, спочатку ви заборонили нам в’їзд на автомобілях, а тепер — на велосипедах. Ви не залишаєте нам вибору», — закінчив він, коли на екрані його передачі з’явився кадр мультфільму з танком.

Розташування Фінляндії в північно-східній частині Балтійського моря та її близькість до стратегічно важливого для москви Кольського півострова зробили її критичною для військово-морських амбіцій росії протягом більш ніж століття.

Для росії доступ до теплих портів є постійною метою. Нейтральна Фінляндія означала, що Санкт-Петербург, який Петро Перший спочатку побудував як навігаційні та культурні ворота країни на Захід, міг забезпечити росії безпечний морський коридор для військово-морської присутності в Балтиці.

финляндия.jpeg

Оскільки Фінляндія разом з Естонією приєдналася до НАТО, військовий альянс міг би заблокувати всю Фінську затоку, зменшивши доступ росії до Балтійського моря та до її важливого у військовому відношенні Калінінградського ексклаву.

Ескалація гібридної війни, яка розгортається на кордоні з Фінляндією, є лише початком ширшої російської кампанії проти цієї північної європейської країни.

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо відверто заявив, що мігрантська криза — це операція впливу росії, яку фіни не приймають. Міністр внутрішніх справ Марі Рантанен також сказала: «Фінляндія є ціллю російської гібридної операції. Це питання національної безпеки».

Для путіна це черговий шанс підкріпити свій шовіністський наратив. Однак для Фінляндії все це означає лише одне — період тихих стосунків між НАТО та росією завершився остаточно. І його замінив тривожний новий світ загрози та нестабільності.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин