Микола Шевчук

Окупанти погодилися прийняти апеляційну скаргу Еміне Зекеряєвої

mainnews-id
Жінку обвинувачують у тому, що вона не організувала донос

Так званий верховний суд окупованого росіянами Криму зобов'язав «кіровський районний суд» Сімферополя ухвалити апеляційну скаргу адвоката Еміля Курбедінова у справі Еміне Зекеряєвої — кримської татарки, оштрафованої за те, що вона не зробила донос на 50 тисяч рублів.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

За версією «слідства», у 2016 році Зекеряєва у мережі «ВКонтакті» спілкувалася з дівчиною, яка згодом поїхала до Сирії, вступила там у збройне формування, що має мету, що «суперечить інтересам рф». Кримську татарку звинуватили в тому, що вона не надала інформацію про неї під час обшуку вдома в серпні 2023 року і «приховала цю інформацію».

Еміне Зекеряєва зазначала, що не вважає себе винною, і планувала подати апеляційну скаргу на рішення «кіровського райсуду» разом із адвокатом Емілем Курбедіновим. При цьому так званий кіровський райсуд скаргу не пропустив, вважаючи, що правозахисник «пропустив терміни її подання». Курбедінов оскаржив неприйняття апеляційної заяви до так званого верховного суду Криму. «Суд» погодився, що сторона захисту «правильно обчислила термін подання скарги», скасував рішення «кіровського суду» та зобов'язав його ухвалити апеляційну скаргу на вирок Зекеряєвої до розгляду. Нагадаємо, раніше справи про неповідомлення порушували проти п'ятьох кримських татар. Окрім Еміне Зекеряєвої, аналогічні звинувачення висували проти Рідвана Умерова, Айдера Кадирова, Айдера Аблякімова та Енвера Топчі.

Відзначимо, 7 серпня 2023 року силовики прийшли з обшуком до родини 25-річної Еміни Зекеряєвої. Вона була у гостях у батьків. Після цього до неї приїхали співробітники фсб і відвезли додому, щоб розпочати обшук.

Окупнати нічого не знайшли, а пізніше повідомили Зекеряєву, що вона проходить свідком у кримінальній справі громадянки України, яка поїхала до Сирії. Після обшуку загарбники намагалися розблокувати телефон Зекеряєвої. Вона просила пустити до неї адвоката, але їй не дозволили йому зателефонувати.

У вересні того ж року Зекеряєвій зателефонував невідомий і заявив, що був на обшуку вдома. Він також вимагав, щоб вона прийшла до «Слідчого комітету» в Джанкої для слідчих дій, і погрожував, що приїде та відвезе її силоміць. У фсб у відповідь на запит адвоката Еміля Курбедінова заявили, що «порушень не виявлено».

У листопаді 2023 року на дівчину порушили кримінальну справу за статтею 205.6 КК РФ («неповідомлення про злочин»). На думку правозахисника Еміля Курбедінова, кримінальну справу проти Зекеряєвої спрямована на формування практики доносів звичайними громадянами. Він також наголосив, що це черговий факт «обмеження та залякування кримських татар».

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин