Ліна Тимошина

В окупованому Криму до загонів «Юнармії» залучено понад 29 тисяч дітей, - Генпрокурор Костін

mainnews-id
Україна розслідує 11 кримінальних проваджень, повʼязаних з пропагандою та мілітаризацією українських дітей на тимчасово окупованих територіях

Україна розслідує 11 кримінальних проваджень, повʼязаних з пропагандою та мілітаризацією українських дітей на тимчасово окупованих територіях. Дев’ять обвинувальних актів вже скерували до суду.

Про це в ефірі телемарафону розповів генеральний прокурор Андрій Костін, передає Центр прав людини ZMINA.

Він зазначив, що рф на окупованих територіях проводить «ідеологічну обробку» українських дітей, зокрема, залучаючи їх до парамілітарних організацій.

Дітям видають російські паспорти і замінюють дані, їх «перевиховують» у дусі російської пропаганди, включають до «Юнармії» та інших парамілітарних організацій.

«Лише в одному Криму створено близько 900 загонів, до яких залучено понад 29 000 дітей. Згідно з наказом міністра освіти росії, неповнолітніх членів “Юнармії” можна залучати до бойових дій проти України», – повідомив Костін.

За фактами пропаганди та мілітаризації дітей в Україні розслідують 11 кримінальних проваджень – 9 обвинувальних актів вже скеровано до суду. 4 особи засуджено.

Генпрокурор зауважив, що від початку повномасштабного вторгнення правоохоронці зареєстрували близько 4 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів проти дітей.

За його словами, найбільша кількість – у Луганській, Донецькій та Херсонській областях. Вони стосуються, зокрема, фактів викрадення і позбавлення волі, примусової депортації, сексуального насильства. За воєнні злочини проти дітей повідомлено про підозру 54 особам. Щодо 44 осіб розслідування завершено, справи передані до суду. 31 воєнного злочинця засуджено.

Фото: Офіс Генерального прокурора

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин