Микола Шевчук

У Представництві президента в АРК відреагували на вивезення у невідому напрямку окупантами незрячого Олександра Сізікова

mainnews-id
Чоловіка забрали окупанти 14 вересня

Постійне Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим (АРК) закликало міжнародну спільноту рішуче відреагувати на незаконні дії окупантів на півострові, які вивезли у невідомому напрямку інваліда по зору Олександра Сізікова.

Відповідну заяву поширила пресслужба відомства.

«Держава-окупант продовжує систематично переслідувати проукраїнських громадян, незаконно арештовуючи та ув'язнюючи навіть тих, хто має серйозні захворювання або інвалідність, попри те, що такі дії суперечать міжнародному праву. Росія не лише ігнорує стан здоров'я цих політв'язнів, але й не надає належної медичної допомоги, що призводить до важких наслідків для їхнього здоров'я, часто погіршуючи стан хвороб і залишаючи людей без шансів на одужання. Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відреагувати на незаконні дії держави-окупанта та засудити системні переслідування й утиски громадян України, корінного народу на тимчасово окупованій території Криму!» - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, 14 вересня окупанти відвезли в невідомому напрямку політв'язня з інвалідністю по зору Олександра Сізікова, який з липня 2020 року перебував під домашнім арештом за місцем проживання..

7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму затримали семеро людей. Так званий київський районний суд міста Сімферополя відправив шістьох затриманих, Ісмета Ібрагімова, Зекір Муратова, Вадима Бектемірова, Еміля Зіядінова, Аліма Суф'янова та Сейрана Хайредінова, до СІЗО Сімферополя. Олександра Сізікова, у якого після ДТП повністю зник зір, під домашній арешт.

Усіх затриманих звинуватили в причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, яка визнана в росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

17 травня 2023 року Південний окружний військовий суд засудив незрячого Олександра Сізікова до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в'язниці. Політв'язням Сейрану Хайрединову та Аліму Суф'янову суд призначив по 12 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Перші чотири роки вони також мають провести у в'язниці. Апеляційний суд залишив вирок чинним.

Фото ілюстративне: Олександр Сізіков

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин