Микола Шевчук

«Вибори» в окупованому Криму та Севастополі: як іде боротьба між різними кланами

mainnews-id
Колаборанти та окупанти активно борються за контроль над основними корупційними потоками півострова

З 6 по 8 вересня в окупованих росіянами Криму та Севастополі відбудуться так звані вибори до місцевих «органів влади». Особливістю їх є те, що у Севастополі керувати містом кремль поставив колишнього федерального міністра Міхаїла Развожаєва, а в Криму офіційна «влада» продовжує концентруватися в руках так званого керівника півострова Сергія Аксьонова та спікера «держради» Володимира Константинова.

«Ніяких виборів в Криму немає і не буде до його деокупації. Всі шоу, які проводять з імітацією якихось форм голосування окупанти, є просто засобом декларування їхньої незаконної влади. Фактично навіть кримські колаборанти не приховують того, що формування окупаційної адміністрації відбувається не шляхом будь-яких голосувань... Сформовані списки узгоджені з кремлівськими кураторами», - зазначив в коментарі QIRIM.News експерт «Асоціації реінтеграції Криму» Борис Бабін і додав, що учасники з цих списків і будуть представлені місцевому населенню як переможці «виборів».

З особливостей так званого виборчого процесу, за його словами, можна вказати ту, що в окупованому Севастополі фактичну монополію на формування окупаційної адміністрації під виглядом так званих законодавчих зборів отримав Развожаєв.

«Він від кремля отримав повний карт-бланш. Єдине: була маленька інтрига, чи дозволять він та кремль, крім «єдіної росії», якусь так звану зручну опозицію для імітації якоїсь начебто політичної діяльності. На сьогодні є така версія, що можливо там буде трохи злочинців від лдпр, бо у Развожаєва непогані стосунки з Леонідом Слуцьким (лідер лдпр, депутат держдуми рф – ред.), які ґрунтуються на взаємних політико-корупційних схемах. Але це ще не факт», - зазначив Бабін.

Окремо він виділив той момент, що у новий склад «парламенту» Развожаєв вирішив не брати комуністів з кпрф.

«В Севастополі можна спостерігати істерію тамтешніх комуністів, які дуже не хочуть втрачати хоч якийсь доступ до якихось корупційних схем. Бо подейкують, що надалі комуністів до влади окупанти пускати не хочуть», - зазначив експерт.

Що стосується Криму, то Бабін вказав, що там розгортається боротьба кланів так званого голови півострова Сергія Аксьонова та «спікера» Володимира Константинова.

«Можна обережно стверджувати, що попри обіцянки путіна, що Аксьонов залишиться гауляйтером в Криму, на практиці через кілька днів окупанти оголосять так званий новий склад «органів влади» і там буде значно більше людей, яких контролює Константинов. Там також буде більше кримськотатарських колаборантів. Окупанти йдуть на це, бо для них це вигідно з багатьох показників», - сказав Бабін.

Окрему категорію «депутатів» складуть так звані ветерани війни проти України.

«Там будуть так звані ветерани, бо кремль спустив квоту, для Севастополя - третину, для Криму – десь чверть чи 20% має бути осіб, які є гарматним м’ясом агресора. Тут є трагікомічна ситуація, тому що багато колаборантів, аби потрапити в цю квоту, перед виборами раптово пішли у військо агресора, але звісно не на фронт, а кудись в ялтинський котел, як я це називаю. Вони фотографувалися в камуфляжах, розповідали фронтові байки, аби потрапити у квоту так званих фронтовиків. Виглядає трагікомічно, але інших людей в окупантів немає», - підкреслив Бабін.

За його словами, на основі домовленостей з кремлем, Константинов зміг виторгувати більше у своїх кураторів, ніж Аксьонов.

«Аксьонов спершу ставив на кілька майнових афер, які він пропонував кремлю в якості умови свого подальшого існування гауляйтером. Одну з них він продав як піар-проєкт «Золоті піски» в західному Криму – це повне розкрадання всього узбережжя між Саками та Євпаторією. Це доволі амбіційний корупційний план, яким зацікавився особисто путін. Але цього, можливо, було достатньо, аби путін пообіцяв залишити його на посаді, але недостатньо, аби отримати квоти. Константинов переграв його у кремлі. Поки це виглядає так», - сказав Бабін і додав, що кримським колаборантам кремль не довіряє і не шанує їх.

Відповідаючи на запитання, чи не вважають окупанти, що настав час змінити так зване керівництво півострова, експерт підкреслив, що для кремля важливо показувати, нібито при владі перебувають місцеві.

«Замінити можна будь-кого. При цьому, Аксьонов —тупиковий варіант для окупантів, бо він мав необережність занадто сильно увійти в контакт з Пригожиним (лідер ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин, який влітку минулого року здійснив заколот – ред.). Таке в кремлі не прощають і не забувають», - зазначив Бабін.

При цьому, Константинов теж мріє про посаду в москві.

«Рік тому він ходив по федеральних коридорах і будь-яку посаду просив, аби не в Криму. Але, як ми бачимо, замість цього він залишається і посилюється кремлем… Кремль не хоче нікого підшуковувати на їхнє місце. Для них всі кримчани-колаборанти є зрадниками», - відзначив Бабін.

Відповідаючи на запитання, з чим пов’язане збільшення кількості кримськотатарських колаборантів у списках «єдіної росії», експерт вказав на пропагандистський хід загарбників.

«Основна ідея – пропагандистська — підкреслити, що немає дискримінації, репресій. Персоналії різні. Насамперед зганяють туди осіб, залучених у сферу освіти, всіляких «чиновників», а також бізнесменів, які розцінюють перебування на «депутатських» посадах як певний "дах" – захист власних інтересів. Однак такі факти не змінюють та не зупиняють репресій проти кримських татар», - зазначив фахівець.

Нагадаємо, Аксьонов займає свою посаду з лютого 2014 року, коли незаконно став Головою Ради міністрів Автономної Республіки Крим (АРК). Константинов очолював Верховну Раду АРК до анексії півострова з 2010 року, а потім перебрався в «держраду» Криму. Обидва колаборанти активно сприяли окупації півострова. Развожаєв «очолив» Севастополь у липні 2019 року.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин