Микола Шевчук

Як окупанти агітують жителів Криму на війну проти України: аналіз від Представництва Президента в АРК

mainnews-id
Через великі втрати на фронті, загарбники вимушені вдаватися до різних заходів, аби поповнити особовий склад

Російські окупанти намагаються залучити жителів окупованого Криму до своєї армії грошовими виплатами та пільгами. Однак дана ініціатива не викликає великого інтересу та наштовхується на спротив.

Про це ідеться в аналізі Постійного Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим (АРК), присвяченого заходам окупантів з мобілізації чоловіків в Криму до свого війська.

“Після початку широкомасштабного вторгнення, коли стало зрозуміло, що розв’язана росією війна надовго, окупанти всіляко намагаються залучати росіян добровільно вступати до лав російської армії на війну проти України. Крім того, окупанти розгорнули активну пропаганду мобілізації та вступу на контрактну службу в російську армію громадян України з окупованих територій, зокрема, з Криму”, - сказано в повідомленні.

Зазначається, що загарбники запровадили низку пільг та заохочувальних заходів для охочих проходити службу в зс рф.

Так, з вересня 2022 року вони виділили близько 72 мільйонів рублів для одноразових виплат військовослужбовцям лише в окупованому Севастополі. А вже у грудні 2022 року окупанти видали “закони” про безоплатне надання земельних ділянок учасникам війни або членам їхніх сімей у випадку загибелі учасника, але за умови їхнього постійного проживання чи реєстрації в окупованому Криму.

«Через відсутність охочих серед жителів окупованого Криму добровільно вступати до лав окупаційної армії, загарбники з 1 серпня 2024 року внесли зміни у заохочення підписання контрактів з російською армією. Було вдвічі збільшено одноразові виплати, а безкоштовне надання земельних ділянок в окупованому Криму тепер можливо і для учасників війни проти України з усіх російських регіонів. Єдина умова — вони мають підписувати контракт в окупаційних військкоматах на території окупованого Криму», - зазначили у відомстві.

У Представництві підкреслили, що таким чином росіяни переслідують декілька цілей.

«По-перше, надання земельних ділянок жителям росії на території окупованого Криму спрямоване на демографічну зміну населення півострова. За різними даними, ще до початку повномасштабного вторгнення, до Криму було переміщено близко 800 тисяч громадян рф. Для регіону з населенням близько 2,5 мільйони осіб це означає, що за десятиліття окупації було заміщено, за найскромнішими підрахунками, понад 20% мешканців. Активне залучення російських військових та їхніх сімей переміщатися до Криму тільки погіршує колоніальну політику окупантів, що матиме далекосяжні негативні наслідки для півострова.

По-друге, окупаційні адміністрації намагаються створити ілюзію ніби це місцеві мешканці Криму активно підтримують окупаційну армію, в той час, як в окупаційних військкоматах на території окупованого Криму реєструються росіяни з усіх куточків росії за можливість отримати гроші чи земельну ділянку», - сказано в повідомленні.

При цьому, українські чиновники зазначають, що більшість місцевих мешканців, які опиняються в російській армії, є насильно мобілізованими, всупереч міжнародному праву, яке забороняє державі-окупанту мобілізувати мешканців окупованих територій.

З останніх прикладів: на початку серпня мешканець Джанкоя стер з номерних знаків для машини прапор росії, а в себе в соцмережах зазначав, що Джанкой — це Україна. Російські силовики затримали чоловіка, змусили просити пробачення на камеру та погрожують йому незаконним призовом до російської армії на війну проти України.

По-третє, зазначають у відомстві, "посилення заходів “прихованої мобілізації” створюють загрози продовження активних загарбницьких військових дій проти України та посилюють штучну інтеграцію тимчасово окупованих регіонів України в російський простір шляхом переміщених громадян росії".

Фото ілюстративне

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин